Samen douchen met je kind

instasize_1229202213.jpgHet water stroomt uit de douche, lekker warm op onze huid. Mijn kleine mannetje wast met een zeepje, dat hij van het plankje heeft gepakt, spontaan mijn benen. Hoger komt hij niet, daar is hij nog te klein voor. Dan wijst hij tussen mijn benen: “Papa piemel, Jam ook piemel, mama niet piemel.”

Torben Chris
Deze maand kwam de Deense comedian Torben Chris in het het nieuws nadat hij een foto van zichzelf op Facebook had gezet. Op de foto zit hij samen met zijn tweejarige dochtertje in bad. Als onderschrift gebruikte hij “a father in the bath with his daughter is not paedophilia, it’s ‘hygge (gezellig / leuk)”. Binnen korte tijd ontving hij 60.000 berichten die wisselden van positief tot negatief. Hij werd zelfs door kijkers bestempeld als pedofiel. Op de Deense website The Local dk is in het nieuwsartikel te lezen dat hij niet de enige man is die negatieve reacties krijgt over het samen badderen. Hij kreeg zelfs reactie van een man die vertelde dat zijn vrouw het onbehoorlijk vind als zijn dochtertje hem ziet plassen.

Hij wast mijn rug
Ikzelf heb dan geen dochtertje, maar ben de trotse vader van een zoontje (straks twee zoontjes). Dit moet naar mijn idee geen verschil zijn als het om dit onderwerp gaat. Ik geef het toe, ik sta onder de douche samen met mijn zoontje. Allebei zijn we geheel naakt. Tja, anders kun je jezelf niet douchen toch? Ja, ik raak hem dan aan om hem te wassen. Ook zijn billen en piemel. Die wassen zich niet uit zichzelf en het ventje kan het nog niet zelf. Dit in tegenstelling tot mij. Ik kan mezelf wel wassen en doe dat dan ook. Toch vindt het mannetje het leuk om mij ook te wassen. Hij ziet het als helpen en voor mij zorgen. Speciaal voor hem ga ik dan op een krukje zitten zodat hij makkelijk bij mijn rug kan. Hij aait de douchegel dan zachtjes over mij uit. Als hij klaar is staat hij trots voor me. Zijn ogen glunderen en zijn mond lacht breed. Hij heeft zijn papa goed geholpen. Om het af te sluiten geeft hij uit zichzelf een kusje.

De man als dader
Tegenwoordig lijkt het wel alsof je als man nog maar weinig kunt doen met je kinderen voordat je raar aangekeken wordt. Er wordt al snel iets geroepen voordat er ook maar nagedacht wordt. De media hebben het daarbij ook niet echt makkelijker gemaakt. Als er misstanden zijn in de kinderopvang zijn het de mannen die er uit springen. Hierbij is het probleem dat er zo weinig mannen in de kinderopvang werken dat die ene dader meteen verantwoordelijk is voor een hoog percentage terwijl een vrouwelijke dader wegvalt tussen al die vrouwelijke pedagogisch medewerkers. Dit ten nadele van al die goedwillende werkende mannen. Het helpt natuurlijk ook niet echt dat de opgerolde kinderpornonetwerken vooral uit mannen bestaan.

Vader of pedofiel?
Als ik met mijn kind onder de douche stap, ben ik dan een gewone vader of een pedofiel? Is het niet gewoon natuurlijk om je eigen kind te wassen en omkleden? Mag mijn kind niet zien dat mijn vrouw en ik lichamelijk verschillen van elkaar? Mag mijn kind niet zien dat zijn lichaam niet echt verschilt met dat van mij? Het enige verschil tussen hem en mij is dat ik lichamelijk een stuk groter en behaarder ben.

Op dit moment gaat het ventje steeds vaker een plas doen op de grote wc. Een eerste vorm van potjestraining is in gang gezet. Tijdens het plassen help ik hem zijn piemel naar beneden te houden, anders zou hij telkens tussen de wc-bril door zijn kleding nat plassen. Zelf richten lukt nu eenmaal nog niet goed genoeg, dat komt later wel. Oei, ik raak zijn piemel aan, ben ik nu een gewone vader of een pedofiel?

Kangoeroeën 
Na de geboorte zorgt huid-op-huidcontact voor een sterkere binding tussen ouder en kind. Zodra het kind met de blote huid tegen de ontblote borst zijn vader of moeder ligt neemt het de ademhaling over. Zowel ouder als kind raken hiervan ontspannen wat ervoor zorgt dat een onderling veilig gevoel gecreëerd wordt. In dit veilige gevoel wordt de binding steeds sterker. Het kind onthoudt de geur en stem van de ouder en ontwikkelt een vertrouwen (meer weten). Lees je even terug? Een veilig gevoel bij zowel vader als moeder.

Veiligheid en vertrouwen
Terug naar de douche. Als mijn kind zich veilig voelt bij mij, is dat dan afhankelijk van de kleren die ik aan heb? Het lijkt mij van niet. Ik kan mijn kind zowel met als zonder kleren een veilig gevoel geven door hem in zijn waarde te laten, door voor hem zowel fysiek als emotioneel te verzorgen, door hem te voeden en door hem te wassen. En als we dat doen door samen onder de douche te stappen en een Woezel en Pip badpuzzel te maken op de badkamertegels, dan is dat alleen maar gezellig.

14 reacties

 1. Maarten, je hebt helemaal gelijk. Wat een onzin om als mannen hun kind wast of lekker samen in bad speelt uit te maken voor pedofiel. Dan denk ik zelf dat degene die dat zegt misschien zélf pervers denkt. Voor mij maakt het niets uit of je met je dochter of zoon in bad stapt of onder de douche staat. Ik heb ook de vele reacties gelezen en ik vind ze ronduit schandalig. Maarten, je hebt dit inderdaad SUPER geschreven. Complimenten.
  Maarten…jij bent zelfs een ZÉÉR goede VADER. Een PAPA die zijn zoon helpt zodat hij later alles zélf kan. Dat heet gewoon opvoeden.

  Like

 2. Volgens mij is het op dat punt behoorlijk uit de hand gelopen in onze maatschappij. Natuurlijk mag je je douchen en in bad met je kind! Ongeacht zoon of dochter….
  Mooi geschreven!

  Like

 3. Super blogje! Helemaal met je eens. Hier wordt ook gezellig gebadderd met zoons en dochter. Diegene die roepen dat het pedofilie is hebben ofwel ontzettende complexen of denken echt heel pervers. Je bent een top papa!

  Liked by 1 persoon

 4. Jij weet wat er hier thuis aan de hand is. Ik moet de eerste ‘hulpverlener’ nog tegenkomen met een greintje menselijkheid en medeleven. Alles wordt uit zijn verband getrokken. Maar goed, ik wil eigenlijk niet negatief op je blog reageren maar juist aangeven dat ik het een super stuk vind. Daar kunnen nog vele een voorbeeld aan nemen!! Heerlijk om lezen.

  Liked by 1 persoon

  • Het gaat in dit stuk dan ook niet om hulpverleners, maar om de thuissituatie waarin een ouder met zijn/haar kind onder de douche gaat/in bad gaat. Het uit zijn verband trekken gaat in dit geval dan ook niet over hulpverleners maar door allerlei verschillende mensen. Personen die verder kijken dan nodig is.

   Like

 5. […] Afgelopen dinsdagavond zat ik lekker op de bank op internet te surfen. Om 23:30 besloot ik de avond af te sluiten en mijn bed op te zoeken. Ik kon het niet laten om nog even op twitter te kijken. Ik zag dat papa’tje genoemd was in een melding samen met andere papabloggers. Daar stond het: ’Wat vinden jullie ervan?’. Wat vinden we waarvan vroeg ik mij af en klikte op de link naar de blog. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s