Een drankje minder

hertogmeubels’s Avonds als ik thuis kwam van het werk lag in de koelkast bijna standaard een heerlijk koud pilsje klaar. Heerlijk bij het avondeten een koel flesje in de hand met het schuimende gerstenat. Even lekker relaxen na een dag werken met kinderen. Een momentje voor mezelf. Weten dat je er toch niet meer vandoor moet met de auto. Dat pilsje is er lang geweest, totdat Chantal zwanger werd….

Nee hoor, het was niet Chantal die zei dat ik geen pilsje meer moest nemen, dat was ikzelf. Het is niet zo dat ik niet meer dronk, maar wel een heel stuk minder. Niet meer elke avond een pilsje of likeur, maar meer gedoseerd en vooral met gelegenheden. En nee, dan ben ik niet iemand die dan maar een gelegenheid creëert. Misschien heb ik wel een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel, maar mijn verstand zei me dat ik meer moest uitkijken. Dronken werd ik nooit, hooguit wat aangeschoten, maar thuis bleef het bij hooguit twee drankjes. Nee, mijn gevoel zei me dat ik er altijd moest zijn voor Chantal en de kleine. Met een flinke afstand van hier naar het ziekenhuis vond ik het niet prettig om niet te kunnen autorijden omdat ik een biertje op had. Dat gevoel is gebleven.

Het is altijd al zo geweest dat als ik nog moet rijden die dag, dat er geen alcohol naar binnen gaat. Zelfs als het pas veel later op de dag is. Het risico wil ik gewoon niet lopen. Van alcohol wordt ik nu eenmaal sneller moe, een beetje slaperig. Ik zal het mezelf dan ook nooit vergeven als ik met een biertje op een ongeluk veroorzaak. Als we naar een feestje gaan spreken we dan ook vooraf goed af wie er terug rijdt. Wat wel makkelijk is, is dat Chantal totaal geen alcohol drinkt. Naast dat ze het gewoon niet lekker vind heeft ze er ook haar persoonlijke redenen voor die mij helpen om de keuze makkelijk te maken om niet veel te drinken.

Toen Liam net geboren was zag ik een klein hulpeloos en onschuldig mannetje dat ik moest verzorgen. Daar moet je wel helder voor zijn in je kop. Avonden waarop ik alleen met hem thuis was, waren avonden waarop ik totaal geen drankje nam. Die regel heb ik nu nog steeds voor mezelf. Geen alcohol als ik alleen thuis ben met hem. Je wordt toch net iets onoplettender, hebt een lager reactievermogen en schat risico’s lager in. Dat moet ik dan dus niet hebben. Nee, ik ga voor mijn eigen veiligheid en die van hem.

Pak ik ’s avonds helemaal geen pilsje meer? Nee hoor, die zijn er nog wel. Maar niet meer elke avond. Sterker nog, Chantal zet er wel eens eentje voor me neer. Of een lekkere bak koffie met een likeurtje als verrassing ernaast. Maar als ik drink, dan is er in ieder geval nog iemand in huis of is er iemand die terug kan rijden. En dan nog, een colaatje is ook lekker.

drankje
Samen aan de fles is natuurlijk veel gezelliger!
* De openingsfoto is geschoten in de cafétuin van de Hertog Jan brouwerij in Arcen.
Advertenties

3 comments

  1. Groot gelijk! Hier net zo als we een gezellig avondje met vrienden hebben terwijl de kindjes slapen drinkt 1 van ons gewoon niet, je weet het nooit als er wat is en je onverwachts toch met de auto weg moet! En de keren dat het wel kan geniet je dan ook extra toch?!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s